Kasık fıtığı çocuklarda yaygın görülüyor!

Kasık Fıtığı Bebeklerde Sık Görülüyor!

Kasık fıtığı, çocuk cerrahisinde en yaygın ameliyat nedenlerinden biridir ve özellikle erkek bebeklerde ve prematüre doğanlarda daha sık görülür. Acıbadem Kartal Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Teoman Şen’e göre, kasık fıtığı genellikle ilk bir yaş içinde ortaya çıkar ve çocukların yaklaşık üçte biri altı aylıktan küçüktür. Özellikle prematüre bebeklerde görülme oranı yüzde 16-25 arasındadır. Dr. Şen, kasık fıtıklarının genellikle ebeveynlerin dikkatli gözlemleri ve çocuk doktorları tarafından yapılan muayenelerle tespit edildiğini belirtiyor.

Kasık fıtığı, doğumdan sonra kapanması gereken kasık kanalının açık kalması nedeniyle meydana gelir. Bu yumuşak yapıya sahip şişlik, üzerine bastırıldığında içeri çekilerek kaybolur. Acıbadem Kartal Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Teoman Şen’e göre, kasık fıtığı genellikle yaşamın ilk yılında ve özellikle prematüre bebeklerde görülür. Dr. Şen, çocuklarda kasık fıtığının genellikle ebeveynler tarafından fark edildiğini ve çocuk doktorları tarafından teşhis edildiğini belirtiyor.

Kasık fıtığında erken teşhisin önemli olduğunu vurgulayan Dr. Şen, erken teşhis sayesinde fıtığa bağlı komplikasyonların önlenebildiğini söylüyor. Fıtık boğulması durumunda bağırsağın veya diğer iç organların sıkışıp kalabileceğini belirten Dr. Şen, bu durumun yaşamın ilk altı ayında sık görüldüğünü ifade ediyor. Cerrahi tedavi gerektiren kasık fıtığında erken müdahalenin hayati öneme sahip olduğunu belirten Dr. Şen, cerrahi onarımın hızlı bir şekilde yapılması gerektiğini söylüyor.

Kasık Fıtığı Tedavisinde Erken Müdahale Önemli!

Dr. Teoman Şen, toplumda kasık fıtığının kendiliğinden düzelebileceği yanlış bir inanış olduğunu belirtiyor. Kasık fıtığının kendi kendine geçmeyeceğini ve cerrahi tedavi gerektirdiğini vurgulayan Dr. Şen, kasık fıtığına benzeyen durumların yanlış teşhis edilip tedavi edilmesinin ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini söylüyor.

Cerrahi tedavinin gerekliliğini vurgulayan Dr. Şen, kasık fıtığının erken dönemde onarılmasının komplikasyonları önleyebileceğini belirtiyor. Açık cerrahi girişim ile yapılan yüksek ligasyon tekniğinin en sık uygulanan yöntem olduğunu belirten Dr. Şen, bazı durumlarda laparoskopik onarım gibi farklı tekniklerin de kullanılabileceğini ifade ediyor.

Kasık fıtığı hakkında doğru bilinen yanlışlara dikkat çeken Dr. Teoman Şen, kasık fıtığının ciddi bir rahatsızlık olduğunu ve cerrahi müdahale gerektirdiğini belirtiyor. Erken teşhis ve tedavi ile fıtığa bağlı komplikasyonların önlenebileceğini vurgulayan Dr. Şen, bilinçsizce yapılan uygulamaların hayati risklere yol açabileceğini söylüyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias’ın organları umut oldu

Samsun’da kazada yaralanıp, kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias Naif Elias Nasır’ın (16) 2 böbrek, 2 kornea, kalp ve karaciğeri, 6 kişiye umut oldu. Nasır’ın dayısı Meşal Gaip Huseyin Nasır, “Biz 9 senedir Samsun’dayız. Vatandaşların bize çok iyilikleri oldu. Biz de buna bir karşılık göstermek istedik” dedi.

Doğuştan gelen kalp anomalisinden 47 yaşında kurtuldu

İstanbul’da yaşayan evli ve 1 çocuk annesi Dilek Cömert (47), çocukluğundan beri sık sık akciğer enfeksiyonu geçiriyor ve hastaneye gittiğinde bronşit, zatürre, verem gibi farklı farklı teşhisler alıyordu. Hareket ederken yorulan ve sürekli dinlenme ihtiyacı hisseden Cömert’e 2006-2007 yılında ‘scimitar sendromu’ denilen kalp anomalisi teşhisi konuldu. Cömert, kardiyoloji doktorunun önerisiyle Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal’e muayene oldu. Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, tarafından kalbi durdurulmadan minimal invaziv (kapalı yöntem) ile ameliyat edilen Cömert, yaklaşık 3 saatlik ameliyatından ardından sağlına kavuştu ve taburcu oldu.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.