Limonda fiyat dengesizlikleriyle gelen ihracatı kısıtlama kararı iki gün dayandı: Yasak değil destek gerek

Limon İhracatına Getirilen Geçici Kısıtlama Kaldırıldı: Sektör Temsilcileri Uyarıyor

Çukurova’nın mart ayındaki zirai don felaketi sonrasında limon fiyatlarının yükselmesi üzerine Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı, limon ihracatına geçici bir yasak getirdi. Ancak, 8 Nisan’da başlayan yasağın sadece iki gün sonra, tepkiler üzerine kaldırıldığı açıklandı. Bakanlık, limon ihracatındaki yasağın 15 Mayıs’a kadar ertelendiğini duyurdu.

Sektör temsilcileri, ani kararların tarımsal üretime zarar verebileceğini vurgulayarak, ihracat yasağı gibi önlemler yerine yapısal desteklerin sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye’de tarımda planlı üretim konularında sıkıntılar yaşanırken son olarak limon üretimi gündeme geldi. Geçen yıl fiyat dalgalanmaları ile başlayan sorun, özellikle Adana’da kilogram başına 30 kuruşa kadar düşen limon fiyatlarıyla belirginleşti. Bu durum üreticilerin zarar etmesine ve bazı çiftçilerin ağaçlarını kesmesine neden olurken fiyatlarda spekülatif artışlar da yaşandı. Kış aylarında ise don nedeniyle limon fiyatları 35-40 liradan 60 liranın üzerine çıktı.

Bu durum üzerine getirilen ihracat kısıtlaması, sektörde endişe yarattı. Geçici yasak kararının geri çekilmesi sektörde bir rahatlama sağlasa da uzmanlar, üretim planlamasının ve öngörülebilirliğin sağlanması gerektiğini vurguluyor. Sektör temsilcileri, benzer müdahalelerin narenciye ihracatında belirsizlik yaratabileceğini ve uzun vadede olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekiyor.

Ziraat Mühendisleri Odası: Karar Üreticiye Zarar Verir

Adana Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahencan Tayakısı, limonlar için getirilen ihracat yasağının öncelikle zirai donun zararlarını doğruladığını ifade ederek, bu kararın iç piyasa fiyatlarını dengelemenin zor olduğunu belirtti.

Tayakısı, iktidarın plansızlığı nedeniyle yaşanan bu sorunun çözümünde üreticinin mağdur edilmek istendiğini belirterek, şunları söyledi: “Üretim plansızlığı ve öngörüsüzlüğün bedelini çiftçi ödemek zorunda kalıyor. Geçtiğimiz yıllarda dalında kalan limon ağaçları kesilirken sadece seyreden iktidar, bu yıl para kazanmayı bekleyen narenciye üreticisine zarar veriyor. İhracatı durdurma yolunu enflasyona karşı bir hamle olarak görenler, ülke tarımına zarar veriyorlar.”

Tüketici Birliği Federasyonu: Limon Fiyatları Mart Ayından Bu Yana Yüzde 47 Arttı

Limonun “Market Endeksi”ne göre mart ayına kıyasla yüzde 47 arttığını belirten Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, tarım ürünlerindeki fiyat artışının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Deniz, devletten çiftçilere elektrik ve mazot gibi giderlerde ciddi destek sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Related Posts

ÖTV artışı resmen yasalaştı, fiyatlar uçtu: İşte etkilenen pick-up modelleri…

Pick-up araç sahiplerini ve otomobil almayı planlayanları yakından ilgilendiren ÖTV düzenlemesi TBMM’de kabul edilerek yasalaştı. Yeni yasayla birlikte bazı araçların vergisi katlandı, fiyat listeleri değişmeye başladı. İşte tüm ayrıntılar…

30 yıllık dev şirket konkordato ilan etti: Yıllık 12 bin ton üretim yapıyordu

Yıllık 12 bin tonluk üretim kapasitesiyle alüminyum döküm ve külçe üreten Arzular Metal Döküm Sanayi Ticaret Limited Şirketi, konkordato talebinde bulundu. İstanbul Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirkete 3 ay süreyle geçici mühlet verdi.

Adilcevaz’da Ceviz Rekoltesi Rekor Bekliyor

Adilcevaz’da ceviz rekoltası bu yıl rekor düzeye ulaşması bekleniyor, hastalık riski dikkat çekiyor.

ÖTV düzenlemesi meclisten geçti: Sıfır otomobilde kartlar yeniden dağıtılacak

TBMM Genel Kurulu’nda, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek, yasalaştı. Kabul edilen kanunla “kayıt dışılıkla mücadele edilmesi, vergi adaletinin güçlendirilmesi …

Muğlalı turizmciler kan ağlıyor: Turist sayısında yüzde 5’lik azalma

Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden Muğla’ya yılın ilk 6 aylık döneminde gelen yabancı turist sayısı bir önceki yıla göre yüzde 5 azaldı. Geçen yıl Haziran ayı sonunda Muğla’ya gelen turist sayısı 1 milyon 251 bin 796 kişi olurken, bu yıl bu …

Son dakika | ‘Zeytinlik yasa teklifi’ TBMM’de kabul edildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM), kamuoyunda büyük tepkilere yol açan ve “Talan yasası” olarak anılan düzenlemeye onay çıktı. Yeni yasa, zeytinlik alanlarda madencilik ve enerji şirketlerine açıyor. Kanun, 199 red oyuna karşı 255 …